10 tot 20 miljard voor ondernemers en ZZP-ers om hoofd boven water te houden

17-03-2020 - EVENTBRANCHE ONDERNEMERS - Banen behouden, inkomen behouden en bedrijvigheid overeind houden. Die stellingname leidde tot een enorm pakket, die daadkrachtig, vertrouwen en snelheid uitstraalt. In totaal zal er tussen de 10 en 20 miljard euro geïnvesteerd worden. 'Fantastische aanzet, ik ben onder de indruk', aldus de voorzitter van MKB Nederland. Ook FNV, Hans Busker, hoopt op een gevoel van zekerheid, zodat we de structuur overeind houden. Dit kabinet doet echt boter bij de vis.'

'In het noodpakket twee type maatregelen die elkaar versterken. Waarbij het kabinet benadrukt: 'Miljarden euro’s voor noodpakketten voor alle groepen ondernemers, werkgevesn en werknemers: groot, klein, werknemers, ZZP-ers, we laten u niet vallen, aldus de ministers. EventBranche.nl maakte van alle hulpmaatregelen een online magazine:

Gezondheid staat voorop, maar we zetten ook alles op alles, om ondernemers zo goed mogelijk door de crisis heen te helpen. Bekijk de persconferentie nogmaals:

'Het pakket staat nooit stil, passen we aan en we voegen toe. En natuurlijk lopen we tegen probelemen aan, en lossen we die op. Er komen vragen, waar wellicht nu geen antwoord op hebben, maar blijven alert en doen wat nodig is. We houden alle sectoren nauwgelet in de gaten. Weten wat er speelt en wat er nodig is', aldus Wiebes.

Een overzicht van de maatregelen, die elkaar versterken

  1. Noodloket

  2. Compensatieregeling voor MKB dat als gevolg van maatregelen deuren dicht moet houden. Naast horeca en bijvoorbeeld musea en de reisbranche worden ook evenementen genoemd. Wat 'evenementen' concreet betekent, moet nog blijken, maar het gaat om een directe vaste tegemoetkoming van 4.000 euro voor een ieder. MKB Nederland duidde dit meteen op televisie: 'Hier gaat het om direct handgeld, een eerste stap in de tegemoedkomingen.
  3.  
  4. Krediet aanvragen om te overbruggen
    Sinds gisteren open, ondernemers moeten daarvoor naar eigen bank

  5. Regeling garantie ondernemings financiering
    Meer en ruimere bankgarantie. Voor kleine bedrijven QREDITS, uitstel van aflossing en rentekorting op lening.

 

Maatregelen op het gebied van banen, inkomens en vitaliteit economie
'Alles aan gelegen om economie en werkend Nederland zo goed mogelijk door de crisis te helpen. Alles op alles om bedrijven overeind te houden, banen en inkomen te behouden. Wij laten u niet in de steek', aldus de bewindslieden.

Behoud banen, werkgelegenheid en doorbetaling salaris:

Werktijdverkorting
De teller staat nu 78.000 aanvragen. Leidt tot probelemen in uitvoering en dat is niet houdbaar. Deze volumes behoeven een andere aanpak. Sneller, wendbaarder: daarom een noodfonds ter overbrugging en om de werkgelegenheid in stand te houden. Daarom komt er een tegemoetkoming voor het omzetverlies met terugwerkende kracht vanaf 1 maart 2020. Binnen de werktijdverkorting wordt tot 90 procent van de loonsom overgenomen. Voor die regeling geldt: dan mag er geen personeel ontslagen worden en de lonen moeten doorbetaal worden. 'Het gaat om de mensen.'

Reeds gedane aanvragen voor de vorige werktijdverkorting worden in het nieuwe systeem meegenomen. 

ZZP-ers: onder de kleine zelfstandige vallen harde klappen. Zij staan in de frontlinie in geval van zwaar weer en merken als eersten de gevolgen. Ook deze groep willen, kunnen en zullen we niet in de kou laten staan.

Zelfstandig ondernemers ondersteunen
ZZP-ers krijgen tot 3 maanden aanvulling voor levensonderhoud tot sociaal minimum. Dit hoeft niet te worden terugbetaald. Aanvragen worden versoepeld en versneld, zodat het binnen 4 weken geregeld kan zijn. Daarbij si een voorschot mogelijk. 'We hebben de tijd nodig om de regelingen netjes en juridisch neer te zetten. Wacht nadere berichtgeving af en ren dus niet morgen naar de gemeente.

Verlichting via belasting

Bedrijven hoeven de komende drie maanden nog geen belasting te betalen. Getroffen ondernemers kunnen uitstel van belasting aanvragen, zonder meteen bewijsmateriaal mee te sturen, en de invordering stopt dan direct.

Dit zijn tijdelijke en buitengewoon forse maatregelen, late de ministers weten. Waar nodig gaan we de maatregelen uitbreiden. Moeten realistisch blijven. Periode zal niet gemakkelijk zijn, maar het brengt ons wel bij uitstek samen.

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Reageer
>GERELATEERD uit Eventbranche Select®

EventBranche supporting partners

EventBranche preferred partners