10 tips en eigenschappen van een goede evenementenbeveiliger

04-05-2016 - EVENEMENTENBEVEILIGING - Het beveiligen van evenementen is heel wat anders dan het beveiligen van een kantoorpand, hotel of een bedrijventerrein; het is een specialisatie. Maar waar moet een goede evenementenbeveiliger aan voldoen? Mari van Dorst, van expertisepartner Crowd Support, onderdeel van de Safety Group, geeft ons 10 tips en eigenschappen.


Een evenementenbeveiliger is in zijn element tussen de mensen en bij het beschermen van die mensen tegen onveiligheden - Mari van Dorst, directeur Crowd SupportDe evenementenbeveiliger werkt in de bijzondere context van een evenement. Daardoor heeft deze beveiliger niet alleen per definitie te maken met bezoekers of gasten, maar bestaat bovendien de kans dat hij te maken krijgt met specifieke risico’s. Die risico’s lopen flink uiteen. Zo werkt de evenementenbeveiliger veelal in een vermakelijke omgeving, maar kan hij of zij te maken krijgen met nare uitwassen zoals ordeverstoringen of overcrowding. Dat vraagt om specifieke eigenschappen en het vermogen om snel te schakelen.

1. Respectvol met mensen omgaan
De evenementenbeveiliger geeft bezoekers en gasten het gevoel dat ze welkom zijn. Zelfs eventueel ongenode gasten of personen die het evenement moeten verlaten zullen beleefd worden behandeld. De evenementenbeveiliger moet dus beschikken over goede communicatieve- en sociale vaardigheden.

2. Contactgericht
In aansluiting op het voorgaande is de evenementenbeveiliger spontaan, open en een tikkeltje extravert. Dat wil zeggen dat hij of zij makkelijk communiceert met anderen, ongeacht afkomst of achtergrond. De evenementenbeveiliger legt graag nieuwe contacten en voelt zich prettig in uiteenlopende sociale situaties. Hij of zij heeft durf in de contacten met anderen en kan zo nodig op prettige wijze op de voorgrond treden.

3. Representatief
De evenementenbeveiliger moet voorkomend zijn. Dat wil zeggen dat zijn uiterlijk niet sterk mag afwijken van de gangbare normen. Dat maakt dat de beveiliger niet te veel in het oog springt en bijdraagt aan zijn of haar benaderbaarheid.

4. Flexibel
De evenementenbeveiliger moet bijzonder flexibel zijn, zowel in de momenten waarop hij werkt als het aanpassingsvermogen binnen een opdracht. Wanneer er zich onverhoopt een incident voordoet op een evenement moet de evenementenbeveiliger snel kunnen schakelen.

5. IJzersterke teamspeler
Een evenement beveiligen doe je zelden alleen. Het is veelal een complexe samenwerking van vele evenementenbeveiligers met verschillende taken en verantwoordelijkheden. Het is werken in teamverband. De eigen taak en verantwoordelijkheid mag niet uit het oog verloren worden, maar tegelijkertijd moeten zij samenwerken.

6. Weerbaar
De evenementenbeveiliger moet bestand zijn tegen stress, spanningen en tegenslagen. Dingen gaan niet altijd zoals we het zouden willen. Mensen kunnen leuk, maar ook heel vervelend zijn. De evenementenbeveiliger moet mentaal en fysiek weerbaar zijn, en doorbijten als het tegenzit.

7. Overwicht en daadkracht
Als het mis gaat, moet je optreden. Dat kan niet halfbakken. Als puntje bij paaltje komt moet het optreden gekenmerkt worden door overwicht en daadkracht. Wanneer veiligheid in het geding is, bestaat er niet altijd ruimte voor een ‘alsjeblieft’. Respectvol omgaan met mensen blijft uiteraard wel overeind.

8. Actie-intelligentie
De evenementenbeveiliger moet snel waarnemen als de situatie wijzigt en dan overgaan tot de juiste actie. Zo moet de evenementenbeveiliger op een ontspannen, de-escalerende en beredeneerde wijze omgaan met normoverschrijdend gedrag.

9. Tolerant
De evenementenbeveiliger is verdraagzaam. Hij of zij heeft een dikke huid en heeft begrip voor de emoties van anderen en hoe dat geuit kan worden tegen zijn functie. Heethoofden zijn ongeschikt als evenementenbeveiliger. De evenementenbeveiliger staat open voor nieuwe ervaringen en andere denkbeelden. Voor kortzichtigheid is geen plek. De evenementenbeveiliger is uiteraard kordaat als het gaat om de veiligheid of het handhaven van bezoekersvoorwaarden, maar niet rigide.

10. Integer
De evenementenbeveiliger is onkreukbaar. Eerlijk en betrouwbaar. Je kan met een gerust hart op een beveiliger afstappen met een probleem. Wie bereid is om geld aan te nemen om iets gunstig te doen voor een ander heeft niets te zoeken in de evenementenbeveiliging, machtswellustelingen zijn evenmin welkom.Mari van Dorst
Directeur Crowd Support
 

0 Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst. Reageer
>GERELATEERD uit Eventbranche Select®

EventBranche supporting partners

EventBranche preferred partners