Achter+de+schermen%3A+de+crowd+management+technologie+van+TT+Assen
Nieuws

Achter de schermen: de crowd management technologie van TT Assen

PUBLIEKSEVENEMENT CROWD MANAGEMENT - Crowd management-specialist VisiOn ISP heeft tijdens de TT in Assen flexibel cameratoezicht verzorgd in het centrum van de stad. Tijdens het festival neemt de bevolking van de stad toe met 70.000, waarmee het aantal ‘inwoners’ tijdelijk verdubbelt. Om de continu veranderende publieksstromen goed te beheren, zijn op strategische punten camera’s geplaatst.

VisiOn ISP maakte gebruik van achttien AXIS-camera’s om de feestende menigte te observeren en analyseren vanuit een speciaal opgebouwde toezichtruimte die zich in het centraal gelegen stadhuis bevond.

De organisatie van het TT festival heeft veiligheid hoog in het vaandel staan. Echter, wanneer een stad met zulke grote hoeveelheden mensen te maken krijgt, is veiligheid niet vanzelfsprekend. Om de veiligheid van de bezoekers van de TT Assen te waarborgen, heeft de organisatie van het TT festival daarom gekozen voor de inzet van crowd management-technologie en is hiervoor in zee gegaan met VisiOn ISP uit Waalwijk. Door gebruik te maken van deze technologie, is de gemeente bij grootschalige evenementen zoals de TT Assen onder andere in staat alle hulpdiensten vanuit een centraal punt aan te sturen in geval van calamiteiten. Naast het beheren van de loopstromen van het publiek, wordt ook gedrag en sfeer geanalyseerd.

Gedetailleerde beelden
Om de binnenstad van Assen met diverse potentiële ‘knelpunten’ nauwkeurig in de gaten te kunnen houden, is gebruik gemaakt van camera’s met Pan Tilt Zoom-technologie (PTZ), die standaard voorzien zijn van een groot zoombereik. Hierdoor kan zowel een groot gebied in kaart worden gebracht, maar kunnen ook gedetailleerde beelden vastgelegd worden. Door daarnaast de intelligente Zipstream-technologie van Axis in te zetten was de gemeente in staat belangrijke details te bewaren en efficiënt gebruik te maken van de beschikbare bandbreedte, in combinatie met de tijdelijke (veelal draadloze) infrastructuur.

 “Crowd management is mensenwerk. Uiteindelijk bepaalt de act op het podium de sfeer in het publiek. Er zijn geen standaard getallen die aangeven hoeveel mensen er in een barriervak mogen staan. Wij bestuderen en analyseren de act en voorspellen vervolgens het te verwachten gedrag van het publiek. Aan de hand daarvan, weten we met welke dynamiek we te maken zullen krijgen en zijn we in staat om afwijkingen te monitoren. Zo kijken we naar het publiek voor het podium, maar ook naar de publiekstromen van en naar de podiumgebieden en naar het ontstaan van wachtrijen en stagnaties in de doorstroming. De camera’s geven ons real-time de mogelijkheid om die sfeer af te lezen”, legt Erik Baeten van VisiOn ISP uit. “Tijdens de TT Assen zijn wij het paar extra ogen binnen de stad.”

Real-time informatie
Vanuit de toezichtruimte in het stadhuis werd de inzet van beveiliging en van de hulpdiensten gecoördineerd. Tegelijkertijd kon VisiOn ISP vanuit de toezichtruimte zicht houden op de publiekstromen. Bij geconstateerde afwijkingen werd de beeldinformatie direct doorgespeeld naar de organisatie, zodat zij de nodige maatregelen konden treffen. Voor de communicatie richting het publiek werd gebruik gemaakt van informatiedisplays op straat en via social media.

“Al met al kijken we terug op een geslaagd festival”, vervolgt Baeten. “Voorafgaand aan het evenement, denken we na over de programmering en de dynamiek van de crowd. Tijdens het festival monitoren we of een en ander aan onze verwachtingen voldoet en sturen we bij, indien nodig. Dit jaar is het festival rustig verlopen. Uiteraard hebben we moeten reageren op overlast van beschonken bezoekers, en was er wel eens een opstootje. Maar op een locatie, waar zoveel mensen bijeen zijn, is dat niet onoverkomelijk. In vier dagen, hebben in totaal zo’n 200.000 mensen het festival bezocht. De organisatie van het TT-festival heeft, ondersteund door de partners en medewerkers, een prima festival neergezet.”

Intelligente applicaties
“Een belangrijke ontwikkeling in netwerkvideo, is dat steeds meer gebruik wordt gemaakt van intelligente applicaties,” zegt Epko van Nisselrooij, Business Development Manager A&E bij Axis Communications. “Uiteindelijk ben je niet op zoek naar een camera, maar naar beeldinformatie. Intelligentie die meerwaarde kan bieden aan een crowd management-omgeving, zoals gezichtsherkenning, mensen tellen en bewegingen binnen een groep mensen registreren. De camera’s die gebruikt worden bij de TT Assen, functioneren goed in een typische festivalomgeving waar sprake is van felle lampen op het podium, daglicht en schaduw.” 

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.