WKR%3A+slecht+nieuws%2C+verruiming+alsnog+van+de+baan
Nieuws

WKR: slecht nieuws, verruiming alsnog van de baan

WKR CONGRES NOORDWIJK - Het WKR Congres Noordwijk leverde niet alleen discussies, vragen en antwoorden op, maar leverde ook nog nieuws op. In tegenstelling tot een eerdere aankondiging begin februari worden bijvoorbeeld bedrijfsuitjes in zijn geheel beoordeeld: zakelijk dan onbelast, consumptief dan belast.

Dat betekent dus ook dat het eerdere standpunt van de Belastingdienst, waarbij de hapjes en drankjes rondom een consumptief uitje nog wel onder 'verblijfskosten' werden geteld, anders is. Die knip is er nu namelijk niet meer. Naast de visie van de Belastingdienst geeft ook Deloitte haar advies en visie:

Case: teamuitje paintball
Ik organiseer een teamuitje voor mijn personeel. De werknemers gaan met elkaar paintballen van 14.00-17.00 en dineren tussen 18.00-20.00 u. Is sprake van belast loon voor de werknemers?

Reactie Belastingdienst:

Bij de beoordeling van het karakter van een extern gehouden activiteit is de invulling van het totale programma doorslaggevend. Overheerst het zakelijke karakter, dan geldt voor de totale kosten van de activiteit de gerichte vrijstelling voor kosten van tijdelijk verblijf en reiskosten.

Een teamuitje heeft normaal een consumptief karakter en is dan belast loon. Bij paintballen is dat zeker het geval. De kosten van het paintballen en het diner zijn dan belast loon. U kunt dit loon aanwijzen als eindheffingsloon.

Onder omstandigheden kan het consumptieve karakter bij een teamuitje ontbreken, zoals bij een bezoek van zorgmedewerkers aan een zorgboerderij.


Visie Deloitte:

Wij sluiten ons aan bij het standpunt van de Belastingdienst, maar benadrukken expliciet dat er bij iedere activiteit beoordeeld moet worden of het zakelijke karakter of het consumptieve karakter overheerst. Indien naar aanleiding van het paintballen bijvoorbeeld de samenwerking van het team geanalyseerd wordt en geprojecteerd wordt op de strategie van uw onderneming of instelling zou onzes inziens in theorie ook sprake kunnen zijn van een zakelijk karakter. Wanneer de onderneming of instelling aan kan tonen dat het zakelijk karakter overheerst, geldt een gerichte vrijstelling.

 


In de komende dagen meer casusposities nav het WKR Congres Noordwijk. Echter, de gedetailleerde uitleg van zowel Belastingdienst als Deloitte worden toegezonden aan de bezoekers van het WKR Congres.
 


 

 

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.