Zo+start+u+een+effectieve+presentatie%3A+5+ijsbrekers
Nieuws

Zo start u een effectieve presentatie: 5 ijsbrekers

EVENTORGANISATIE ONLINE EVENTS - Je herkent het waarschijnlijk wel. Het moment dat je gaat zitten om de eerste regels van je presentatie voor te bereiden. De kern van je verhaal is niet zo ingewikkeld – je bent immers deskundig op dit vlak. Nu wil je dat de start óók pakkend is! Gebruik één van deze ijsbrekers en laat zelfs de meest afstandelijke toehoorders smelten!

1. Laat wat foto's zien
Verras je publiek met iets onverwachts. Kies een foto van een mooie reis, van je huisdier of van iets uit je kindertijd. Alles wat persoonlijk is volstaat. Dit helpt niet alleen bij het jezelf voorstellen, maar het zorgt er ook voor dat mensen even kunnen lachen. Precies dat is wat je noemt “een ijsbreker”: een charmante en lichte start van je verhaal!

2. Praat met je buurman
Neem de focus op jezelf heel even weg en laat het publiek eerst kort met elkaar praten. Kun je een vraag bedenken die ze kunnen bespreken? Wat dacht je van “Hoe innovatief vind je jezelf?” of “Wat is je relatie met het thema van vandaag?”. Je zult zien dat na deze gesprekjes, de sfeer plots nog relaxter is geworden.

3. Vertel een verhaal
Laatst verzorgde Sendsteps een groot evenement van een hotelboekingsplatform. De CEO vroeg het publiek met welk verhaal hij zou beginnen:

A] Mijn voorspellingen met betrekking tot trends voor het komende reisseizoen
B] Mijn visie op de prestaties van het afgelopen jaar
C] Mijn laatste vakantie naar Griekenland.

Het publiek stemde voor C. Het publiek hing aan zijn lippen.

4. Stel een persoonlijke vraag
In plaats van het vertellen van jouw verhaal kun je het publiek hun verhalen laten delen.  Kom met een paar grappige en persoonlijke vragen: “Naar welk tijdperk zou je willen terugreizen als je een tijdmachine zou hebben?”, “Wat zou je de eerste dag van je pensioen doen?” of “Wat vond je als kind moeilijk om te delen?”. Laat alle reacties op het presentatiescherm verschijnen en pik een paar ludieke reacties uit om daar kort op te reflecteren.

5. Controleer stereotypes
Beeld jezelf in dat je voor een groep staat die voornamelijk is samengesteld uit één beroepsgroep, bijv. advocaten, marketeers of verpleegkundigen. Je kunt online vele onderzoeken vinden waarin wordt beschreven hoe mensen tegen een bepaalde beroepsgroep aankijken [imago onderzoeken]. Ga met het publiek na of het klopt dat "Advocaten een vlotte babbel hebben" of dat ''Event Planners in hun privéleven ook zo goed georganiseerd zijn".

De truc van deze ijsbrekers is om een relaxtere sfeer te laten ontstaan. Zo landt je verhaal beter en komt interactie, ook later in je presentatie, veel makkelijker op gang. Voor alle bovenstaande ijsbrekers helpt het om uitkomsten te laten zien op het presentatiescherm. Dit kun je doen met meerkeuzevragen, open vragen of reacties in een wordcloud! Ben je er klaar voor? Laten het ijs maar smelten!

Door: Robert Daverschot - Sendsteps

Robert Daverschot is werkzaam voor audience response system Sendsteps. Met deze tool voor PowerPoint ondersteun je live interactie tijdens bijeenkomsten. Robert gebruikt de tool vanuit zijn rol als dagvoorzitter en sidekick, en maakt zo volop gebruik van digitale content welke hem via de tool wordt aangereikt. Daarnaast adviseert Robert event- en communicatie professionals in binnen- en buitenland over de meeste waardevolle interactie tijdens grote en kleinere bijeenkomsten. Meer informatie vind je op www.sendsteps.com – hier kun je ook de trial versie van de Sendsteps downloaden.

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.