Festivals+koploper+in+vernieuwing%2C+hoe+zit+dat+bij+corporate+events%3F
Nieuws

Festivals koploper in vernieuwing, hoe zit dat bij corporate events?

EVENEMENTENTECHNIEK - Festivals trekken duizenden bezoekers en dat betekent dat de organisaties moeten voldoen aan strenge milieu- en veiligheidseisen. Niet gek dat deze tak van evenementen enorm experimenteert met innovaties op het gebied van logistiek, circulaire materiaalstromen, energie- en watermanagement. Als festivals de kweekvijver zijn voor nieuwe (duurzame) aanpak, is het dan niet hoog tijd om onze hengel uit te gooien?

Recent ben ik in de duurzaamheid van evenementen gedoken, en dan blijken festivals koplopers in vernieuwing te zijn. Maar hoe draag ik bij aan een duurzaam corporate evenement? Reken even mee: Als AV-leverancier maak ik gebruik van LED-verlichting in plaats van de nog steeds meest gebruikte lichtoplossingen. Door LED-verlichting in te zetten tijdens één corporate event stoot ik 70 tot bijna 90% minder CO² uit omdat LED-verlichting gemiddeld 85% zuiniger is dan de gebruikelijke gloeilamp. Een praktisch rekenvoorbeeld vond ik op klimaatplein.com. De welbekende prikkabel verbruikt per lampje 25 watt per uur. Dat is 10 maal 25 is 250 watt per uur per kabel. Meestal worden er meerdere kabels aan elkaar gesloten. Een LED-prikkabel verbruikt echter 1 watt per uur per lampje. I think you can do the math.

Duurzaam ondernemen is hot en de kansen om eraan bij te dragen legio. Denk naast de beperking van CO² uitstoot óók aan digitale bezoekerregistratie, biologische catering, slim omgaan met afval en waterbesparende kranen en toiletten met de nieuwe ‘blaas mijn handen droog machines’ op de eventlocatie.

Voor leveranciers is recent het startsein gegeven voor het branchekeurmerk voor de Verhuren Nederland – Divisie Horeca- en Evenementenverhuur. Met dit keurmerk wil men de professionaliteit van de branche optimaliseren op het gebied van veiligheid, kwaliteit, duurzaamheid en zekerheid. Een goed begin als je het mij vraagt.

Maar, we moeten door pakken. Klaar zijn voor de toekomst en de nieuwe ontwikkelingen in ons vak. Meer evenementlocaties voorzien van vaste interne LED-verlichting zoals wij afgelopen zomer bij DeFabrique hebben gerealiseerd. Investeren in de nieuwe laser-projectoren waarbij geen lamp meer vervangen hoeft te worden. En last but not least het transport minimaliseren door de techniek nog compacter samen te stellen. Kortom, mooie voornemens voor 2017!

Door: Bijman Audiovisueel

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.