Terugkerend+onderwerp%3A+alcoholmisbruik+op+evenementen
Nieuws

Terugkerend onderwerp: alcoholmisbruik op evenementen

PUBLIEKSEVENEMENTEN FESTIVALS - De burgemeester van Nijmegen luidde de noodklok bij de festiviteiten rondom de 4Daagse: hij maakte zich zorgen over de vele dronken jongeren, die soms uit de goot moesten worden gevist. Bij de TT in Assen moesten jongeren met spoed naar het ziekenhuis en ook u kent de voorbeelden uit uw stad of dorp...of zakelijke bedrijfsfeest?

De excessen op zakelijke bedrijfsfeesten blijven vaak onder de pet, maar het is een bekende ergernis: dronken collega's. Het verhaal van een groot bedrijfsfeest in Rotterdam waar de partners ook mee mochten en de grote hoeveelheden alcohol mede er voor zorgden dat het feest ontaarde in een grote vechtpartij...het is een branchegeheim. Het leidt niet tot een pittige discussie over alcohol tijdens uitjes en feesten, misschien wel omdat de excessen vaak tot hele verelende gevolgen leiden: ontslag. Zodra het om festivals en publieksevenementen gaat, kom je in het openbare discussieveld en dan gaat het er pittig aan toe.

Zware stellingname
Ook nu weer, want na het geluid van de Nijmeegse burgervader kwam het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP met een opvallende open brief in de Gelderlander: Tien bier aan de tap halen? Wat dacht je van maximaal twee per keer? Een stellingname, wellicht wat zwaar aangezet, maar wat volgde was een waterval aan kritiek. En ook al gaat het hier om alcholgebruik en minderjarigen en dan ook nog eens op festivals en publieksevenementen, toch hebben we op de redactie van EventBranche.nl er ook even over gesproken.

Wat wij er uithaalden, of wat wij er van vinden? We halen er vooral uit dat regelgeving pas zin heeft als er helderheid is over wat en hoe er gecontroleerd kan en moet worden én wat de consequenties zijn als je de regels breekt. Voorbeeldje uit onze branche? Bij de werkkostenregeling is het aan de overredingskracht van de eventprof en de interpretatie van de regionale belastinginspecteur of een evenement overwegend zakelijk is of toch overwegend fun. Bij de alcoholwetgeving is op zich de regel helder: jonger dan 18, dan niks drinken. Eventorganisatoren werken met polsbandjes per leeftijdsgroep, prima. Aan de bar krijg je met het 18- bandje over het algemeen geen bier, ook prima, maar dat ome Piet de hele dag bier haalt voor zijn neef en vriendjes van 16 jaar, tja daar stopt de controle.

Totaal onrealistisch
Terwijl MOJO zich liet horen nav het voorstel van STAP, 2 alcoholische drankjes per bestelling, door kraakhelder samen te vatten: totaal onrealistisch, vonden wij eigenlijk maar 1 openlijke steunbetuiging van een 'commentator' op Radio 1. Wij denken ook dat het onrealistisch is. Maar dan vooral omdat de gemiddelde leeftijd van 'het gemiddelde' festival helemaal geen 18- is. Dat betekent dat we maatregelen gaan treffen om een betrekkelijk kleine groep overtreders (want zo simpel is het) het iets lastiger te maken. Niet doen, zouden wij zeggen. Nog even los van dat het riekt naar betutteling, moeten we ook niet weglopen voor het feit dat het een probleem is. Het is er al generaties lang, maar dat mag geen argument zijn.

Alleen bij EventBranche.nl denken we er toch wat anders over, zonder in politiek getinte discussie te vervallen, zijn wij wel heel erg benieuwd hoe onze branche hier over denkt.

Wie heeft de oplossing?
Handhaaf, treed op, bestraf? De dreiging van ontslag zou bij zakelijke feesten in principe voldoende moeten zijn om excessen te voorkomen...maar hier ligt het toch wat ingewikkelder. Maar misschien heeft onze branche wel dé oplossing. Wij als eventbranche kunnen toch eigenlijk alles. Tegenwoordig kunnen we een bezoeker volgen, op de persoon benaderen en hem of haar zijn meest ideale tijdschema op een festival aan de hand van zijn muziekvoorkeuren uitstippelen. Dan kunnen we toch ook wat meer dan een bandje? Laten we de professions een uitdaging geven: hoe kunnen we handhaven/controleren met alle technoligsche mogelijkheden? Goed gedrag belonen bij minderjarigen? Een spel er van maken? Een humoristisch concept om na het slagen van blaastesten iets leuks te geven? Welke eventprof komt met een echt goede oplossing om alcoholmisbruik van minderjarigen op evenementen en festivals tegen te gaan?

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.