Ook+verbastering+van+%27Wie+is+de+Mol%3F%27+mag+niet+als+bedrijfsuitje
Nieuws

Ook verbastering van 'Wie is de Mol?' mag niet als bedrijfsuitje

EVENEMENTENBUREAU BEDRIJFSUITJE - In het verleden waren er al meerdere processen over intellectueel eigendom en voeren van televisienamen bij bedrijfsfeesten of bedrijfsuitjes. Bij Wie is de Mol? was de rechter al duidelijk in de uitspraak, maar daar wordt nu nog een schepje bovenop gedaan, want ook verbasteringen mogen niet gevoerd worden.

Eerder concludeerde de rechter al dat het bedrijfsuitje dat TB Events uit Doetinchem in de markt had gezet als Wie is de Mol?, inbreuk was op het merk van IDTV. In die uitspraak werd ook opgenomen dat er een verbod was op het gebruik van 'alle soortgelijke tekens'. TB Events koos voor de naam Wie ontdekt de Mol?, waarbij slechts het werkwoord is vervangen en dus stelde de voorzieningenrechter wederom IDTV in haar gelijk.

IDTV spande destijds de zaak aan tegen TB Events, omdat dat bureau bij de grootste bedrijfsuitjesbureaus van Nederland behoort, maar online is het aanbod van andere aanbieders met namen als Wie is de Rat, Wie is de Saboteur, Wie oh Wie is de Mol en vele soortgelijke verbasteringen nog altijd in overvloed aanwezig. Op basis van de uitspraak lijkt het er op dat ook zij voor andere concepten/namen moeten gaan kiezen. IDTV heeft al aangegeven 'met beide vonnissen in de hand deze aanbieders ook te gaan aanpakken'.

Op een forum over intellectueel eigendom is de uitspraak geplaatst:

4.6 Naar het oordeel van de voorzieningenrechter refereert de toevoeging ‘alsmede alle soortgelijke tekens’ in 5.1 van het vonnis van 21 juli 2014 niet alleen aan het gebruik van ‘Wie is de Mol?’ in combinatie met een beschrijvende aanduiding, maar kan overweging 5.1 niet anders worden gelezen dan dat de zinsnede ‘alsmede alle soortgelijke tekens’ mede terug slaat op het teken ‘Wie is de Mol?’, zoals IDTV heeft aangevoerd.
Eveneens heeft IDTV terecht aangevoerd dat de tekens ‘Wie is de Mol?’ en ‘Wie ontdekt de Mol?’ soortgelijk zijn. Vier van de vijf tekens zijn identiek en merk en teken zijn auditief, visueel en conceptueel in hoge mate overeenstemmend. Slechts het werkwoord is vervangen, het minst dominante onderdeel van het teken. Zoals TB Events in deze procedure en ook in de procedure die heeft geleid tot het vonnis van 21 juli heeft aangevoerd, heeft zij bewust voor de titel ‘Wie is de Mol?’ gekozen, omdat zij daarmee wil verwijzen naar het spel dat in het televisieprogramma wordt gespeeld. Naar het oordeel van de voorzieningenrechter heeft TB Events door na het vonnis van 21 juli 2014 te kiezen voor de titel ‘Wie ontdekt de Mol?’ te weinig afstand genomen van het teken ‘Wie is de Mol?’, hetgeen voor TB Events ook duidelijk had moeten zijn. Ook al is hier sprake van een verbod met een enigszins algemene toevoeging, dan nog heeft TV Events er in redelijkheid niet vanuit kunnen gaan dat het teken ‘Wie ontdekt de Mol?’ niet onder de veroordeling zou vallen. Aan het feit dat een van de belangrijkste concurrenten van TB Events ook het teken ‘Wie ontdekt de Mol’ gebruikt kan TB Events geen rechten ontlenen. Dit geldt temeer waar IDTV ter zitting heeft verklaard alle inbreuken op haar merkenrechten te willen bestrijden, maar niet alle inbreuken tegelijk aan te kunnen pakken. Gelet op het aan TB Events opgelegde verbod had het op haar weg gelegen bij de nieuwe naamgeving van haar uitje meer afstand te nemen, en had zij bij twijfel en ter voorkoming van executieproblemen contact op dienen te nemen met IDTV.

4.7. Dat de voorzieningenrechter aan zijn beoordeling alleen artikel 2.20 lid 1 sub a BVIE ten grondslag heeft gelegd is begrijpelijk. Op dat moment werd alleen nog het teken 'Wie is de Mol?' gebruikt en was van het gebruik van een soortgelijk teken nog geen sprake. Een beoordeling op grond van de sub b-grond was dus nog niet aan de orde. Dat wil echter niet zeggen dat niet een verbod kan worden uitgesproken op het gebruik van 'alle soortgelijke tekens'. Deze toevoeging wordt doorgaans gebruikt om te voorkomen dat een partij door het maken van een kleine aanpassing onder de veroordeling uit zou kunnen komen. Een kennelijke misslag levert dat niet op.

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.