MICE+in+Zwitserland%3A+een+professionele+beleving+in+een+pittoreske+omgeving
Nieuws

MICE in Zwitserland: een professionele beleving in een pittoreske omgeving

REISORGANISATIE MICE – Voor de vakantie vroegen we incentiveorganisaties naar de ontwikkelingen in de MICE markt. De belangrijkste conclusies? Budgetten stijgen, er worden nieuwe bestemmingen ontdekt en er is vooral sprake van congressen, meetings en further education met een zakelijk karakter. Tijd dus voor EventBranche om een kijkje te nemen over de grens en deze trends eens te toetsen op neutraal gebied: in Zwitserland. Switzerland Convention & Incentive Bureau (SCIB) nam ons mee naar Bern én Arosa.

De hoofdstad Bern ligt in het noord westelijke deel van Zwitserland en staat op de lijst van UNESCO-Wereldcultuurgoederen. Met Skywork Airlines, dat dagelijks (ma,do,vr,zo) aanvliegt op luchthaven Bern Belp, vlieg je binnen een uur naar deze historische stad. Vanaf daar ben je met de Swiss Travel Pass, een vervoersbewijs voor trein, bus en metro, binnen 10 minuten in het bruisende centrum. Omringd door rivier de Aare, vind je hier talrijke historische gebouwen, kleine straatjes en piazza’s met restaurants, boetiekjes en kunstgalerijen. Breng een bezoek aan de ouderwetse Zytglogge (klokkentoren), bezichtig het Paul Klee museum en het vroegere huis van Albert Einstein, voer de beren in de Bärengraben, wandel naar de Rösengarten voor het mooiste uitzicht over Bern of ga voor een exclusieve diner beleving naar Kornhauskeller.

Handig om te weten: wanneer je een hotel boekt in Bern, ontvang je een gratis ticket voor het openbaar vervoer. Dit geldt ook voor hotelboekingen in o.a. Basel en Geneve. Daarnaast biedt Bern veel gratis activiteiten, zoals het berenpark en het Marzili zwembad.
> Lees hier alles over de highlights in Bern.

MICE in Bern
Bern biedt tijdens meeting- en incentives keuze uit één van de dertien hotels met congres- en event faciliteiten. Deze variëren van twee tot vijf sterren en zijn allen goed te bereiken met het openbaar vervoer. EventBranche verbleef in het viersterren Hotel Allegro Bern, één van de bekendste én grootste hotels van de stad, en sprak met Michelle Dreier, salesmanager bij Hotel Allegro. 'Hotel Allegro beschikt over 171 kamers, diverse restaurants en bars met o.a. een panorama terras, een casino, fitness en ondergrondse parkeergarage. Jaarlijks organiseren wij 1300 events, waarvan 20 grote evenementen, congressen en beurzen. We bieden 27 zalen voor meetings, congressen en evenementen, waarvan de Arena zaal de grootste is met een capaciteit tot 1500 personen. Daarnaast biedt het Forum met zijn 2000m2 voldoende ruimte voor beurzen en exposities.'

'We zien dat incentives vanuit Azië voornamelijk nog draaien om de funfactor. Branding is hierbij alles. Maar incentives vanuit Europese landen moeten steeds vaker een zakelijk karakter hebben. Compliance is een big issue, ook bij onze Zwitserse klanten. Daarnaast is er steeds meer vraag naar een all-in-one concept als Hotel Allegro, waar alles onder één dak valt; zowel fun als zakelijk. Opdrachtgevers zijn kritisch en altijd weer op zoek naar een out-of-the-box eventconcept. Met onze uiteenlopende zalen en eventruimtes is dit meestal geen probleem, ook al vergt het enige creativiteit om keer op keer iets nieuws te verzinnen', aldus Dreier.

EventBranche vroeg Bernard Rhyn van Bern Incoming MICE naar de ontwikkelingen op het gebied van meetings- en incentives in Bern. Want waar we in Nederland nog veel werken met een evenementenbureau als tussenpersoon, ligt de rolverdeling in Zwitserland geheel anders: ‘Bern is een groeiende MICE bestemming, zowel nationaal als internationaal. Momenteel beschikt de stad over 2200 kamers. Tot voor kort was dit voldoende maar door de toenemende groei van het toerisme, en daarmee ook de MICE markt, zijn we momenteel bezig om dit aantal uit te breiden met nog eens 500 tot 700 kamers. Onze klanten én buitenlandse PCO’s benaderen de hotel- en evenementenlocatie meestal rechtstreeks. Zodra de klant meer wil dan een hotelkamer, vergaderarrangement en beknopt leisure programma, worden zij in contact gebracht met Bern Incoming MICE. Wij hebben een adviserende rol en ondersteunen PCO's, DMC's en eventorganisatoren in het organisatieproces. Hierbij moet je denken aan het maken van reserveringen en het vastleggen van locaties, het organiseren van een uitgebreid leisure programma tot aan het verzorgen van de registratie’, aldus Rhyn.

'Omdat Bern compact en overzichtelijk is ten opzichte van andere steden in Zwitserland, en hotels, restaurants, reisorganisaties en Bern Toerisme al veel met elkaar samenwerken, wordt er in de nabije toekomst gewerkt aan één overkoepelende organisatie voor MICE en events. Op die manier bieden we opdrachtgevers één aanspreekpunt voor alle zaken rondom de organisatie van een MICE-event', zegt Rhyn tot slot.

Naast de hotels met congres- en event faciliteiten zijn er ook nog ruim 20 andere evenementenlocaties in Bern om uit te kiezen. De grootste is Bern Expo, die ruimte biedt tot 5000 personen. In 2021 wordt hier nog een extra congrescentrum bijgebouwd, eveneens voor 3000-5000 personen.

Incentive naar Zwitserland? Laat je adviseren door het SCIB
Switzerland Convention & Incentive Bureau  (SCIB) geeft onafhankelijk advies en ondersteuning bij de organisatie van meetings en incentives. Kortom, laat je eens verrassen en trakteer je opdrachtgever op kwaliteit, service, goede infrastructuur, unieke locaties en adembenemende natuurpracht in Zwitserland.

In de komende nieuwsbrieven zal EventBranche.nl verder ingaan op de MICE mogelijkheden in Zwitserland. Zo ging de redactie, op uitnodiging van het SCIB, op studiereis naar Arosa (Graubünden) samen met accountmanagers van gespecialiseerde agentschappen in de meeting- en incentive sector.

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.