MECC+zet+met+ruim+1000+zonnepanelen+stap+richting+klimaatneutrale+locatie
Nieuws

MECC zet met ruim 1000 zonnepanelen stap richting klimaatneutrale locatie

EVENEMENTENLOCATIE BEURSGEBOUW - Mooi om te zien hoe diverse evenementenlocaties nu echt stevige duurzaamheidsstappen zetten. Bij MECC Maastricht is dat ook aan de buitenkant te zien. Het geplande zonnedak op het dak van MECC Maastricht is namelijk een feit. Op woensdag 13 juni zijn de 1.054 zonnepanelen, die eerder dit jaar geplaatst zijn, aangezet.

Dit gebeurde na een grondige technische keuring en meerdere testen. Het zonnedak, dat gerealiseerd is door Rooftop Energy, heeft een oppervlak van bijna 3.000 m2. Voor dit project heeft het MECC een SDE+ subsidie ontvangen van het Rijk waarmee zij als Green Key organisatie meewerkt aan de gemeentelijke duurzaamheidsambitie van Maastricht. De installatie gaat ongeveer 278450.000 kWh produceren en voorziet daarmee in ca. 13% van de totale elektriciteitsbehoefte van het MECC. Dit is vergelijkbaar met de jaarlijkse elektriciteitsvoorziening van ruim 125 Maastrichtse huishoudens. De zonnepanelen zorgen voor een CO2-reductie van zo’n 140 ton per jaar. De installatie heeft een levensduur van minimaal 25 jaar.


Rob van de Wiel, directeur MECC Maastricht: “MECC Maastricht is een Green Key organisatie en wij nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus. Niet alleen door het plaatsen van deze zonnepanelen. Ook in de verbouwingsplannen van ons congrescentrum staat duurzaamheid van het gebouw hoog op de prioriteitenlijst.”


Maastricht heeft de ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn. Om deze duurzame ambitie te realiseren, sluit de gemeente Maastrichtse Energieakkoorden met grote en kleine partners uit de stad. In deze akkoorden staan afspraken, acties en maatregelen om bijvoorbeeld de uitstoot van CO2 te verminderen en energieverspilling tegen te gaan. Samen met de duurzaamheidsambities van de nieuwe bouwkundige uitbreiding en de zonnepanelen, wordt ook verder gewerkt aan een Energieakkoord met het MECC. MECC Maastricht is bovendien een gemeentelijk gebouw. Dat maakt het niet alleen de verantwoordelijkheid voor het MECC, maar zeker ook voor de gemeente om het gebouw energiezuinig te maken. Het plaatsen van de zonnepanelen is daarmee een belangrijke stap in de ambitie van Maastricht klimaatneutraal 2030.

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.