Kennis+Centrum+Evenementenveiligheid%3A+tijd+voor+beveiligingsplan+2%2E0
Nieuws

Kennis Centrum Evenementenveiligheid: tijd voor beveiligingsplan 2.0

EVENEMENTENBEVEILIGING - De beveiliging van en op evenementen, zeker ook in de zakelijke evenementenmarkt, is steeds meer on top of mind. Een goede zaak, ook als is de aanleiding, een hoger dreigingsniveau en diverse voorbeelden met een vervelende afloop, niet de meest prettige. Volgens het Kennis Centrum Evenementenveiligheid (KCEV) is het nu tijd voor Beveiligingsplan 2.0.

Het KCEV schrijft in een blog op haar website het volgende: 'Wie sec beveiliging wil beschrijven in een plan moet zich vooral richten op de combinatie van beveiligingsdoelen en bijpassende maatregelen. Risico’s vormen daarvoor de basis. Een inhoudelijk sterk beveiligingsplan geeft inzicht in de te beveiligen belangen in relatie tot die risico’s. Dat beveiligingsplan moet aangeven welke beveiligingsmaatregelen ingezet worden en welke weerstand (tegen ongewenst moedwillig handelen) dat oplevert. Daarnaast moet het plan duidelijk zijn over de geaccepteerde risico’s, de zogenoemde restrisco’s. Wie deze inhoud voor zich heeft liggen is in staat het beveiligingsniveau te beoordelen.'

BEVEILIGINGSPLAN 1.0
Een beveiligingsplan waarin het bovenstaande goeddeels ontbreekt en vooral schrijft over de beveiligingsorganisatie en de inzet van beveiligers zou een basisbeveiligingsplan genoemd kunnen worden, het beveiligingsplan 1.0 zogezegd. Dat is geen punt wanneer het plan betrekking heeft op bijvoorbeeld een lokale muziekavond waar het voor iedereen duidelijk is dat de inzet van beveiligers zich beperkt tot klassieke beveiligingstaken, zoals sociaal toezicht en het aanspreken van de bezoeker die zich misdraagt. In dat geval is een beveiligingsplan 2.0 wellicht overdadig, maar wanneer er sprake is van een evenement met serieuze beveiligingsrisico’s volstaat het beveiligingsplan 1.0 niet. Dan wilt u lezen over de risico’s, beveiligingsdoelen en de concrete maatregelen om ongewenst moedwillig handelen te voorkomen of bemoeilijken alsook de interventieactiviteiten om ongewenste handelingen te stoppen.

BEVEILIGINGSPLAN 2.0
Het beveiligingsplan 2.0 geeft kernachtig de meest relevante informatie en maakt in ieder geval duidelijk waarom en waartegen beveiliging nodig is. Concreet bevat een beveiligingsplan 2.0 in ieder geval de volgende inhoudselementen:

  • Inleiding
  • Duidelijkheid over de afbakening, opbouw en samenstelling van het beveiligingsplan, alsmede over de verhouding tot andere plannen.
  • Organisatie van de beveiliging
  • De manier waarop verantwoordelijkheden, taken, bevoegdheden, verantwoordings- en coördinatiestructuren zijn belegd, alsook de communicatiesturen en relaties tussen betrokken partijen.
  • Risico’s
  • De risicoanalyse en de activiteiten om het risicobeeld actueel te houden. Uit de risicoanalyse wordt duidelijk wat de beveiligingsdoelen zijn. Hierbij kunnen te beveiligen belangen en risicoplaatsen opgemaakt worden en kan een passend beveiligingsniveau gedefinieerd worden.
  • Maatregelen
  • De selectie van beveiligingsmaatregelen gericht op de beveiligingsdoelen en de werking van de maatregelen.
  • Incidentscenario’s
  • De meest voorstelbare incidentscenario’s en kant en klare aanpak daarvan op basis van bestrijdingsprocessen.
  • Restrisico’s
  • De geaccepteerde resterende risico na het nemen van alle maatregelen.


'Een uiteenzetting van de kenmerken van het evenement kan beperkt worden tot enkele zinnen in de inleiding. Dat helpt bij het geven van context. Andere relevante kenmerken komen terug in de risicoanalyse. De informatie over de beveiligingsorganisatie hoeft ook niet meer te zijn dan een paar zinnen onder punt 2. Bij een korte en bondige formulering van de overige onderwerpen kan worden volstaan met minder dan tien pagina’s. Dat wil zeggen minder tekst, maar meer relevante inhoud dan menig beveiligingsplan. Bovendien dwingt het beveiligingsplan 2.0 de opsteller om na te denken over de reden voor maatregelen, de maatregelen op zichzelf én het effect daarvan. Het dwingt daarmee tot het mobiliseren van deskundigheid. De niet-deskundige zal snel door de mand vallen, in ieder geval tot het moment copy-paste weer mogelijk is en de boventoon voert.'
 


Wat is het KCEV?
Het Kenniscentrum Evenementenveiligheid (KCEV) is het kennisinstituut voor de ontwikkeling en verspreiding van kennis over evenementenveiligheid, gelieerd aan de Safety Group. Als denktank verzamelen, onderzoeken, begeleiden en adviseren wij vraagstukken op het gebied van evenementenveiligheid. Deze kennis delen we met vergunningsverleners, hulpdiensten en andere bij evenementen betrokken professionals. Dit doen we in de vorm van een online kennisbank, weblog, publicaties en lezingen, het geven van advies op maat, trajectbegeleiding en het geven van opleidingen, trainingen en oefeningen.

Missie
Onze missie is om de veiligheid bij evenementen te bevorderen. Dit doen we door onze kennis en deskundigheid centraal te zetten, deze kennis verder te ontwikkelen en te delen binnen en buiten de Safety Group.

Voor wie?
Het KCEV is er voor iedereen die te maken heeft met vraagstukken op het gebied van evenementenveiligheid, zoals vergunningsverleners bij overheden, hulpdiensten en andere bij evenementen betrokken professionals. Daarnaast is de kennisbank te raadplegen door o.a. journalisten en studenten die op zoek zijn naar kennis en informatie op het gebied van evenementenveiligheid.

Onafhankelijk
Het KCEV is onafhankelijk van uitvoerende entiteiten binnen de Safety Group. Dat sluit ondersteunend werk echter niet uit, zoals het verzorgen van kennisproducten en kennissessies voor medewerkers van de Safety Group. Het KCEV ontvangt geen overheidssubsidie.


 

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.