Inspiratie%3A+3x+circulaire+en+zelfvoorzienende+locaties+voor+events
Nieuws

Inspiratie: 3x circulaire en zelfvoorzienende locaties voor events

Duurzaamheid was al heel belangrijk maar nu zien we een nieuwe ontwikkeling bij evenementenlocaties. Namelijk die van circulair en zelfvoorzienend. Hierbij wordt zo weinig mogelijk verspilt en vervuilt; eventuele reststoffen worden hergebruikt. EventBranche.nl geeft drie voorbeelden.

Floating Farm Rotterdam: drijvende event- en vergaderboerderij
Dit jaar wordt er in de Merwe-Vierhaven van Rotterdam een Floating Farm gerealiseerd; een circulair en zelfvoorzienende drijvende event- en vergaderboerderij. Dit wordt o.a. gedaan door zonnepanelen, regenwater opvangsystemen, melkrobots, LED gras productie etc. Hier wordt dus niet alleen op een duurzame manier zuivel geproduceerd; de locatie zal namelijk ook gaan dienen als educatiecentrum en een plek waar bijeenkomsten en vergaderingen kunnen worden georganiseerd.

QO Hotel Amsterdam: een letterlijk levend hotel
Sinds april heeft zich een circulair hotel geopend aan de Amstelvlietstraat in Amsterdam. QO Amsterdam is letterlijk een ‘living building’ met een innovatieve gevel. De bewegende panelen aan de buitenzijde van de ramen zorgen voor extra verwarming of verkoeling. Het energieopslagsysteem van het hotel slaat het verwarmde water uit de zomermaanden juist weer op om het hotel op te warmen als de temperatuur daalt. 80% van de lichtvoorziening in het gebouw komt door de slimme technieken van natuurlijk daglicht, waardoor er minimale elektrische verlichting nodig is.

Daarnaast komt een deel van benodigdheden voor de diverse restaurants in het gebouw (groente, fruit, kruiden, vis) uit de eigen kas op het dak. Deze hightech kas beschikt o.a. over een circulair aquaponics systeem waarbij vissen voedingsstoffen produceren die een biologische voedselbron zijn voor planten, deze planten zuiveren op hun beurt weer het water voor de vissen.



Aviodome: eerste circulaire congreslocatie
Vanaf November opent de eerste circulaire congreslocatie haar deuren in Amsterdam-West. Aviodome, één van de meest iconische koepels van Nederland krijgt een tweede leven. Het gebouw zal straks beschikken over een grote plenaire zaal die ruimte biedt aan groepen tot 1.000 personen. Verder worden er 16 subzalen en moderne horecafaciliteiten gerealiseerd. De locatie heeft een vloeroppervlak van 5.000 m2 en is daarmee geschikt voor beurzen en congressen.

De herbouw van het Aviodome is uniek in veel opzichten. Nooit eerder werd op zo'n grote schaal een koepel herbouwd van materialen die een tweede leven krijgen. Daarmee ontstaat de eerste circulaire eventlocatie van Nederland. Naast het hergebruik van materialen wordt ook ingezet op energiebesparende maatregelen.

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.