Gemeente+Zwolle+verliest+meerdere+festivals+door+geluidsnorm
Nieuws

Gemeente Zwolle verliest meerdere festivals door geluidsnorm

PUBLIEKSEVENEMENTEN - Wildness, het jaarlijkse muziekfestival in Zwolle, wordt dit jaar afgelast vanwege problemen met geluidsoverlast, meldden diverse media. Wethouder René de Heer van de gemeente Zwolle zegt gebonden te zijn aan het evenementenbeleid, dat een maximum stelt aan het geluid van een festival. Wildness is inmiddels het derde festival dat binnen korte tijd is verbannen uit de gemeente.

Foto: Wildness Festival
Fotocredits: WeAreTheNight.com / Kevin Verkruijssen


Na een daverende start van Wildness Festival in 2014, werd vorig jaar slechts twee weken voor het festival bepaald dat de organisatie zwaar moest beperken op het geluidsniveau, dit ondanks het lage aantal klachten. Met veel technische investeringen en continue aanwezigheid van specialisten hebben zij met grote moeite kunnen bewerkstelligen dat Wildness Festival toch wederom een geweldige editie beleefde. Eind 2015, heeft een uitspraak van de rechtbank er wederom voor gezorgd dat de geluidsnorm moest worden herzien. Pas enkele dagen geleden ontving de organisatie van de gemeente het nieuw te volgen meetprotocol. Het resultaat hiervan is dat zij dit jaar weer een grote stap terug moeten doen op geluidsniveau.

De organisatie van het festival besloot daarom de stekker uit het evenement te trekken. 'De Gemeente Zwolle gaf aan Wildness Festival graag voor de stad te willen behouden, maar gaven ons tegelijkertijd geen ruimte om een fatsoenlijk en landelijk geaccepteerd geluidsniveau te produceren. Wat ons het meest verbaast is dat we hebben aangegeven voldoende te hebben aan de norm die bij andere evenementen in Zwolle wordt gehanteerd. De bittere conclusie is dat de stad Zwolle, na eindelijk op de festivalkaart van Nederland te zijn beland, weer terug is bij af', verklaart de organisatie in een persbericht.

Een evenement aan de Wijthmenerplas mag volgens het bestemmingsplan maar 75 decibel produceren, voorheen was dit 85. Bastonen mogen niet boven de 90 decibel komen, dit was eerst 95. Het landelijk geluidsniveau is volgens het hoorconvenant echter 103 decibel, gemeten over 15 minuten. Het is niet het eerste festival dat verdwijnt. Zo besloot High Energy Events in november van 2015 om hardcorefestival Hardshock en hardstylefestival MegaBase te verplaatsen naar Almere, ook vanwege de geluidsnormen.

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.