Fonds+voor+extreem+weer+op+festivals%3A+dooie+mus+of+aangenaam+initiatief%3F
Nieuws

Fonds voor extreem weer op festivals: dooie mus of aangenaam initiatief?

EVENEMENTENVERZEKERING - Nederland waterland; dat zorgt voor veel stress bij menig festivalorganisator. Minister Bussemaker van Cultuur lijkt hier echter een einde aan te maken door de invoering van het Slecht Weer Fonds. Een subsidie voor extreem weer op evenementen.

Bussemaker heeft een half miljoen vrij gemaakt waarop organisatoren van festivals en concerten een beroep kunnen doen, wanneer hun evenement in de buitenlucht door extreem weer wordt getroffen. Op deze manier moet worden voorkomen dat de continuïteit van een evenement in gevaar komt. Festivals die gebruik maken van de subsidie moeten het ontvangen bedrag wel op een later moment terugbetalen, wanneer hun financiële positie voldoende hersteld is.

Een goed initiatief voor Nederlandse festivals- en publieksevenementen. Maar slecht weer kan toch worden meeverzekerd binnen een evenementenverzekering? En mocht een evenement geen doorgang vinden door extreem weer, is 500.000 euro dan wel voldoende om de schade te dekken? EventBranche vroeg KLAP Evenementenverzekeringen om advies:

‘De randvoorwaarden van de subsidie zijn momenteel nog niet helemaal duidelijk, hier is het ministerie nog mee bezig. Zo zit er nog wat speling in de definitie van 'extreem/slecht weer'. Maar eventmanagers en organisatoren kunnen alleen gebruik maken van deze subsidie als het een cultureel evenement betreft, gesubsidieerd door het ministerie of de rijkscultuurfondsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het Oerol Festival. Dit soort evenementen kunnen zich met een evenementenverzekering verzekeren tegen extreem weer. Deze dekt dan de schade wanneer er extreem weer, zoals onweer en zware windstoten, optreed en er een onveilige situatie ontstaat. Echter, wanneer het tijdens een evenement de hele dag regent, geldt dit niet. Het Slecht Weer Fonds is dus een goed initiatief, zeker wanneer blijkt dat deze schade dekt die aanvullend werkt op de evenementenverzekering. Het genoemde bedrag laat echter nog wat te wensen over. Want met 500.000 euro dek je namelijk vaak niet de totale schade. Daarom is het ook voor gesubsidieerde evenementen verstandig zich extra te verzekeren tegen onvoorziene gebeurtenissen’, zegt Michiel Bredius van KLAP Evenementenverzekeringen.

 

 

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.