Festivals+vaker+noodgedwongen+verhuizen+door+geschil+met+gemeente
Nieuws

Festivals vaker noodgedwongen verhuizen door geschil met gemeente

PUBLIEKSEVENEMENTEN FESTIVAL EVENEMENTENLOCATIE - Na Wildness Festival, Hardshock en Megabase zijn ook festivals Park am See en De Zon de dupe van een geschil met de gemeente, en dat slechts 5 weken voor aanvang van het festival.

 

 


De organisatie van de festivals Park am See en zusterfestival De Zon kregen onlangs te horen dat zij geen omgevingsvergunning krijgen van de gemeente voor de locatie De Oeverlanden (Amsterdam stadsdeel Nieuw-West). Na een verloren rechtzaak zijn zij vijf weken voor het evenement gedwongen te verhuizen naar een andere locatie. En dat terwijl er zowel in de opzet als de programmering van het festival geen veranderingen zijn.

Ondanks wat tegenstand in de lokale politiek (stadsdeel Nieuw-West) gingen zij na een positieve evaluatie van de voorgaande edities vol vertrouwen een nieuw traject in. Het evenementenbeleid gaat immers via de centrale stad (Amsterdam), en er was geen reden om aan te nemen dat er dit jaar met een vrijwel identieke aanvraag ineens dingen radicaal anders zouden gaan.
 


'Tot 5 weken geleden liepen wij ook nog met dit positieve gevoel rond, tot de afwijzing van de omgevingsvergunning op de mat viel. Dit document moet in aanvulling op een evenementenvergunning (de belangrijkste vergunning voor alle evenementen) dit jaar nieuw aangevraagd worden, maar kijkt in principe naar dezelfde voorwaarden. Er is echter een groot verschil, de behandeling verloopt niet via de centrale stad maar via Stadsdeel Nieuw-West. Kort samengevat, de lokale politiek heeft een andere weging gemaakt van dezelfde feiten en besloten dat festivals niet passen in De Oeverlanden. De rechter heeft inmiddels besloten dat het stadsdeel vrij is om dit te doen op basis van een eigen weging en interpretatie van alle feiten en belangen, aangezien dit onder hun bevoegdheid valt.

Voor ons heeft deze beslissing een bittere nasmaak. Het voelt voor ons vreemd dat twee gemeentelijke instanties zo’n andere weging maken van een identieke aanvraag (de evenementenvergunning is namelijk wel gewoon binnen), zeker als er objectief naar dezelfde feiten en belangen gekeken zou moeten worden. We geven ons echter niet zomaar gewonnen. Zoals we al eerder hebben gemeld gaat Park Am See 2016 namelijk gewoon door! We hebben keihard gewerkt om het onmogelijke mogelijke te maken. Sinds het eerste teken van onrust zijn we aan de slag gegaan met opvanglocaties, en deze week is het ons gelukt om bij de gemeente eindelijk één alternatief los te krijgen', aldus de organisatie op de website van festival Park am See.



De festivals verhuizen naar de Zaventemweg bij Amsterdam Sloterdijk, waar de organisatie een geimproviseerd stadsstrand zal nabootsen. 'Tegenslag maakt ons alleen maar meer gedreven om samen van 21 mei een keihard statement te maken over hoe mooi onze festivalcultuur is, en dat we een mooie plek in onze geliefde stad verdienen om ons samenzijn te vieren!', voegt de organisatie eraan toe.

>> Lees ook: Gemeente verliest festivals door geschil geluidsnorm

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.