BLOG%3A+Scenariodenken+en+veiligheid+op+evenementen%2C+drie+gouden+tips
Nieuws

BLOG: Scenariodenken en veiligheid op evenementen, drie gouden tips

EVENEMENTENBEVEILIGING - Terrorisme. We zouden het zo graag vergeten maar we worden iedere dag weer met de neus op de feiten gedrukt. Ook nu weer met de laffe aanslag in Manchester. Of het nu een klein lokaal evenement is of een groot festival, terrorisme hoort op de agenda bij organisaties. Ja, zelfs bij de braderie om de hoek, of bij het optreden van het plaatselijk zangtalent is publiek aanwezig en is dus een mogelijk doel voor een terroristische aanslag.

Goed, de evenementenorganisatie is zich bewust van de mogelijkheid van een terroristische aanslag. Maar wat dan? Wat kun je er mee? Wat moet je er mee? 'Heel veel', zegt Rick de Kroon van Promeon Security. 'Door die awareness goed te benutten kun je de organisatie zo inrichten dat risico’s beperkt worden. Totale bescherming tegen een aanslag is een illusie. Maar risico’s beperken is mogelijk. Eén van de methodes die wij inzetten om veiligheidsplannen optimaal in te richten is het scenariodenken. Daarbij zijn wij heel creatief. Onderbouwd met onze kennis of die van andere specialisten laten we alle mogelijke gevaren voorbijkomen. En dan gaat het niet alleen om terrorisme maar ook andere invloeden zoals het weer. Geen scenario is hetzelfde. Wij trachten voor elk scenario een gepast antwoord te construeren dat de risico’s beperkt. Mijn advies is dan ook om in een heel vroeg stadium een beveiliger aan tafel uit te nodigen en te laten participeren in het organisatieteam. Een beveiliger zoals Promeon Security kent niet alleen de risico’s en heeft daar een antwoord op, maar weet ook op een professionele wijze samen te werken met politie en hulpinstanties. Zo’n samenwerking vraagt meer van de beveiligers dan voorheen. De beveiliger van 2017 is iemand die inhoud en kennis heeft. Die meedenkt, en begrijpt wat er moet gebeuren, juist ook als ie in het veld opereert. Een evenementenorganisatie zou op basis van de criteria kennis, professionaliteit en kwaliteit een beveiliger moeten selecteren', aldus de Kroon.

Drie gouden tips van Promeon Security

Tip 1: Ga als organisatie direct vanaf de planvorming in gesprek met de veiligheidsorganisatie. Dit zorgt voor een beter gestroomlijnd voorbereidingstraject. Reserveer hiervoor voldoende ruimte in de begroting en maak het geen sluitpost. Dit kan achteraf wegens strengere eisen nadeling uitpakken.
Tip 2: Zorg dat je bij het organiseren van een evenement samenwerkt met partijen die voorop lopen in kennis en aanpak. Zo ben je geborgd volgens de laatste richtlijnen en deze organisaties kunnen met nieuwe technische innovaties de beste kwaliteit in werk bieden.
Tip 2: Zoek bij de organisatie van je evenement ook de multidisciplinaire publieksprivate samenwerking op. Hiermee bereik je een soepele samenwerking waarbij alle partijen van elkaar weten waar ze verantwoordelijk voor zijn en kan onderling kennis makkelijk gedeeld worden.

Door: Rick de Kroon, directeur Promeon Security
www.promeonsecurity.nl

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.