Interessante+WKR+case%3A+wat+als+bedrijf+A+het+bedrijfsfeest+van+B+sponsort%3F
Nieuws

Interessante WKR case: wat als bedrijf A het bedrijfsfeest van B sponsort?

WERKKOSTENREGELING - Op Salarisnet.nl heeft Casper Mons van Mons & Partners, Payroll Advise, Training & Solutions een interessante werkkostenregeling (WKR) case uitgewerkt. In zijn voorbeeld organiseert Bedrijf B een bedrijfsfeest op een externe evenementenlocatie. Dat feest wordt gesponsord door goede relatie Bedrijf A. Wat zijn de gevolgen voor beide bedrijven met het oog op de WKR?

In het voorbeeld op Salarisnet.nl (lees de hele case: Sponsoring bedrijfsfeest door zakelijke relatie) is het bedrijfsfeest deels 'gesponsord' door bedrijf A. Volgens Mons heeft deze constructie voor bedrijf A geen gevolgen voor de werkkostenregeling. Alleen vergoedingen aan eigen personeel vallen binnen de forfait/vrije ruimte. Voor bedrijf B wel. Daar kunnen twee scenario's van toepassing zijn, afhankelijk van het feit of sponsorbedrijf A het geld direct overmaakt aan Bedrijf B of het bureau/de locatie direct betaalt.

Wordt het geld direct overgaamkt aan Bedrijf B en gebruikt dit bedrijf de financiele sponsoring om de factuur van het feest op de externe evenementenlocatie te betalen, dan behoort het gehele factuurbedrag in de vrij ruimte. Wordt de bijdrage direct naar het evenementenbureau of de externe locatie overgemaakt, dan laat Mons op Salarisnet.nl weten: het eventbedrijf moet dan 2 facturen versturen. De eerste factuur voor Bedrijf A met de exacte waarde van het sponsorbedrag en de andere factuur, op naam van Bedrijf B met het resterende bedrag (de totaalkosten minus de sponsorbijdrag van A). 

Loon van derden
Maar hoe moet dit in de boeken komen met het oog op de WKR vraagt Mons zich hardop af. Volgens Mons valt de sponsoring onder de noemer Loon van Derden en moet Bedrijf B dit dus meenemen in de loonbelasting. 'Feitelijk plust hij dit loon van derden, oftewel het factuurbedrag dat bedrijf A heeft ontvangen, dan weer (als voordeel) bovenop het factuurbedrag dat zij zelf rechtstreeks hebben ontvangen. Dat leidt er toe dat ook nu het totale bedrag van het gehouden feest de vrije ruimte in gaat. Dit betekent dat deze constructie voor de loonbelasting niet tot een andere uitkomst leidt. In de praktijk kun je het erop wagen als bedrijf B om alleen het ontvangen rechtstreekse factuurbedrag in de vrije ruimte te gooien als kosten personeelsfeest. Dit onder de motivatie dat niet zo makkelijk traceerbaar is dat er al een sponsorbijdrage rechtstreeks betaald is. Je loopt echter wel een risico.'


>> AANRADER: ga naar Salarisnet.nl en lees het volledige artikel

>> KENNISDOSSIER: koop het dossier WKR en Events voor 49,- euro


 

© 2023 Eventbranche.nl is een uitgave van Proef Media bv.